Zoeken
  • Sacha Kleinblatt

Wie schuilt er achter Blóm?

Bijgewerkt: 23 jul 2020

Hip hip hoera! Want Blóm blaast 3 kaarsjes uit. Ik leerde Kathleen een tijdje geleden kennen toen ik op zoek was naar een cadeautje voor een collega. Ik kwam uit op een prachtig boeket droogbloemen en vond ze zo mooi dat ik meteen ook eentje voor mezelf kocht. Uiteraard kon ik het niet laten daar enkele foto's van te maken en door te sturen.


Niet veel later kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om achter de schermen een workshop van haar te fotograferen. Euh, duh! Ik zag Kathleen aan het werk en werd nog een grotere fan van haar bloemen. Ik ben van mening dat vrouwelijke ondernemers elkaar moeten steunen, is het met foto's, een stukje tekst of gewoon een miniplekje in de spotlight.. Met veel plezier stel ik dus met deze blogpost Kathleen aan jullie voor aan de hand van een Q&A. Enjoy!


1. Kan je jezelf kort voorstellen?


Ik ben Kathleen, 33 jaar en florist in bijberoep. Ik heb geen winkel, maar werk puur op bestelling, van thuis uit. Ik heb dus niet standaard een voorraad verse bloemen staan. Eén keer per maand werk ik met maandboeketten. Je kan dan een bos verse bloemen bestellen en komen afhalen of thuis laten leveren. Je kan mij ook contacteren voor bloemenstylings op feesten, huwelijken,... Daarnaast geef ik ook workshops in samenwerking met verschillende partners of aan privégroepen. Tussendoor neem ik ook bestellingen op maat aan (bv. droogboeketten, flowerhoops of bloemenstylings voor doopsuiker,...)

2. Waar is je liefde voor bloemen begonnen?


Goh, ik denk dat ik dan even terug in de tijd moet gaan. Ik heb altijd al graag bloemen gezien. Al van toen ik nog een kleuter was ging ik vaak logeren bij mijn grootouders, die woonden in een bos en hadden een mooie grote tuin vol prachtige bloemen. Mijn bompa zijn bloemekes waren heilig voor hem. En vanaf toen hielp ik hem al mee met het plukken van de zaadjes van de vlijtige liesjes etc. Ook mijn ouders zijn echte bloemenliefhebbers. Ik moet wel zeggen dat dit vooral ging om bloemen in de tuin, buiten. Mijn liefde voor bloemen in de vorm van snijbloemen in vaas is pas redelijk laat ontstaan. Omdat ik doorgaans de klassieke boeketten niet mooi vond :) Eigenlijk is die liefde pas ontstaan in 2017, toen ik mijn eerste opleiding als florist volgde.3. Wat trekt je zo aan aan het bloemschikken?


Het creatief bezig zijn, sowieso! Ik hou er echt van om iets te kunnen creëren, met m'n handen werken, dat had ik veel te lang gemist. Ik vind bloemen gewoon ook supermooi en ze hebben gevoelsmatig een positieve invloed op mij. En ook op anderen, wat superveel voldoening geeft! Mensen blij kunnen maken met mijn creaties, dat geeft mij echt een enorm tevreden gevoel. Daarnaast is het ook een beroep dat steeds uitdagend blijft. Er zijn zoveel technieken en nog zoveel zaken om bij te leren. De bloemensector blijft ook evolueren, nieuwe stijlen, nieuwe technieken, mensen gaan op zoek naar een meer duurzame manier van werken,... Kortom, het blijft interessant :)


4. Wanneer en waarom heb je besloten om te beginnen ondernemen?


Dat was eigenlijk een redelijk impulsieve beslissing. Drie jaar geleden had ik me voor het eerst ingeschreven in een avondcursus 'florist', een reeks van 10 lessen. Al snel werd duidelijk dat ik er best goed in bleek te zijn. Ik vond het zalig om mijn eigen bloemen te kunnen gaan kiezen. Maar de opleiding was voor mij te klassiek, dus oefende ik de technieken vooral thuis om dan boeketten en bloemstukken te maken die ik zelf mooi vond. Hier trok ik dan foto's van en postte ze op Instagram. En toen kreeg ik plots al de vraag van Barabaz (een zomerbar in Bazel) of ik een workshop bloemschikken wou komen geven bij hen. Ik zag dat superhard zitten en heb toen onmiddellijk een btw-nummer aangevraagd. Want enkel met een btw-nummer kan je bloemen aankopen bij de groothandel. Dus voilà, ik had mijn tiende les amper afgerond en had plots een bijberoep :) Van het één kwam het ander, en kijk nu zijn we 3 jaar verder... en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!


5. Wat zorgt ervoor dat je elke dag met plezier je werk doet?


Dit is mijn bijberoep dus om eerlijk te zijn ben ik er niet elke dag mee bezig. Hoewel, nee, ik lieg, ik ben er wél elke dag mee bezig als je de mails, social media, het Pinteresten, de boekhouding,... er allemaal bij rekent. Mijn hart ligt zo hard bij blóm dat het in heel mijn denken zit ondertussen :) Het allerleukste is natuurlijk dat ik mijn eigen 'baas' ben. Dat ik volledig kan werken rond mijn eigen waarden, visie, wat ik zelf belangrijk vind en ervoor kan zorgen dat alles goed aanvoelt voor mij. Dan ben ik sowieso gelukkig :) Maar zoals ik al zei, bloemen zijn zo'n mooi product op zich dat je er vanzelf blij van wordt. Dat in combinatie met de positieve reacties van klanten, zorgen ervoor dat ik deze job supergraag doe.


6. Wat is de grootste valkuil waar je tegenaan loopt?


Zo zijn er nog wel enkele. Ik voel mij nog maar een 'starter' en heb zelf het gevoel dat ik nog heel veel moet leren, wíl leren. Niet enkel op het vlak van de bloemenstiel zelf, maar ook op vlak van ondernemen. Prijszetting bijvoorbeeld blijft een moeilijk gegeven. Maar ook 'nee' durven zeggen. Dat is iets dat ik echt heb moeten leren. Mijn eigen grenzen bewaken en enkel opdrachten aannemen die goed aanvoelen of die haalbaar zijn voor mij. Want ik werk maar alleen dus het moet praktisch haalbaar blijven. Iets waarvan ik vooral besef dat het mijn werk bemoeilijkt is het feit dat ik geen atelier heb. Ik werk vanuit 'mijne living' en dat beperkt mij enorm omdat ik weet dat als ik een atelier zou hebben ik zoveel efficiënter zou kunnen werken. Een ruimte waar ik plaats genoeg heb, waar ik alles kan laten staan, ook al is het nog niet 'af', een ruimte op het gelijkvloers zodat ik niet met al mijn materiaal telkens naar de bovenste verdieping moet sleuren. Dat zou zeker welkom zijn voor mij!7. Wat is je grootste overwinning?


Hmmmm... Ik denk niet meteen aan een grote overwinning. Misschien omdat ik zo halsoverkop gestart ben met ondernemen, maar mezelf altijd heb voorgenomen om het stap-per-stap te doen. Ik zag het nooit echt groot en wou het langzaamaan doen, zien wat er op me af kwam. Alles is zo vanzelf gegroeid - wel doordat ik bepaalde keuzes heb gemaakt onderweg - dat ik denk dat elke stap een kleine overwinning op zich is. Maar als ik écht iets moet noemen, dan is het denk ik het geven van workshops. Voordien moest je me echt niet voor een groep mensen laten spreken want dan kwam er geen deftig woord meer uit (haha). Dus dat is misschien eerder een persoonlijke overwinning. Ik weet nog dat ik vorige zomer ook echt nachten heb wakker gelegen van 2 huwelijken: 1 huwelijk waarbij ik een installatie moest maken aan een vorm die voor mij plots technisch zó moeilijk leek en 1 huwelijk dat gewoon zo groot was dat ik dacht dat ik het nooit kon klaarspelen. Beiden zijn tot een goed einde gekomen, weliswaar mits het inschakelen van wat hulp, maar ondernemen wil niet zeggen dat je alles alleen moet doen hé ;) Je laten omringen door de juiste mensen is ook belangrijk.


8. Als je iemand die twijfelt om te beginnen ondernemen zou willen overtuigen, wat zou je dan zeggen?


DOEN! :) Nee, ik spreek over het hebben van een bijberoep hé. Op zich verlies je daar niet veel mee, tenzij je grote investeringen moet maken, dat is een ander verhaal. Maar als het gaat om een bijberoep, zou ik zeggen 'ga ervoor'. Lukt het niet, dan is er niets verloren. Maar ga je wel op voorhand informeren bij het ondernemersloket zodat je toch ongeveer weet welke vaste kosten erbij komen kijken. Daarnaast moet je ook beseffen dat je (waarschijnlijk) veel meer tijd gaat besteden aan het ondernemen dan je zelf misschien had verwacht, dus kijk misschien even naar hoeveel tijd je hiervoor kan vrij maken. De sprong naar zelfstandige in hoofdberoep heb ik zelf ook nog niet gemaakt, dus dat geef ik toe, dat vind ik toch ook een pak spannender!


9. Waarom zijn jouw bloemstukken zo speciaal? Wat maakt ze Blóm?


Goh, dat is zo'n moeilijke vraag. Om eerlijk te zijn, creëer ik puur vanuit mijn gevoel. Het is niet dat ik op voorhand had nagedacht over mijn stijl of dergelijke, buiten dan dat ik geen klassieke boeketten wilde maken, maar eerder de wildere tour op wou gaan ;) Ik denk - of ik vind toch van mezelf - dat mijn bloemwerk eerder fijn is. Ik hou wel van fijnere texturen of het fijnere werk. Vraag me niet waarom ;) Daarnaast valt het denk ik vooral op dat mijn stukken meestal heel fris en fleurig overkomen. Weinig drama, maar eerder speelse kleuren. Dat is echt geen bewuste keuze hoor. Want ik hou ook heel erg van donkere bloemen of de typische boho-stijl met z'n naturel en aardetinten. Het ding is dat ik heel veel stijlen graag zie, maar dat ik ook perfect weet wat ik niet mooi vind, of wat me niet raakt. Kortom, nu is mijn stijl eerder fris, zacht en fleurig. Maar dat kan nog evolueren hé ;) Ik zou zelf bv. heel graag de nog meer organische richting uit willen. Ik vind het supermooi wanneer bloemstukken precies uitgeknipte stukjes uit de natuur zijn. Maar dat heeft volgens mij ook te maken met waar ik mijn bloemen haal. Ik woon in Antwerpen centrum en heb geen tuin, dus ik heb weinig middelen om groenmaterialen en bloemen uit de natuur te halen. Ik koop alles aan bij de groothandel, waardoor bloemstukken en boeketten iets minder organisch lijken.


10. Van waar komt de naam 'blóm?


Toen ik mijn btwnummer heb aangevraagd moest ik natuurlijk ook een bedrijfsnaam bedenken. Ik denk dat ik 2 dagen heb gebrainstormd over een goede naam en wel 40 namen had opgeschreven, maar mijn eerste gedacht was 'blóm'. Blóm betekent 'bloem' in het IJslands. Ik heb mijn hart verloren in Scandinavië en wou in die periode dolgraag naar IJsland dus op die moment paste dat perfect. Ook vond ik het - grafisch gezien - een mooi woord, met dat accentje op die 'o'. In het begin was er wel wat onduidelijkheid over de uitspraak, haha (bloem - blom - bleum). Nu heb ik wel een beetje spijt van die naam, omdat ik het niet origineel genoeg vind. Hoewel de naam op zich wel erg bij me past. Maar er is veel verwarring rond, dat heb ik niet zo graag.


11. Nog iets dat je graag kwijt wilt, wilt vermelden, wilt meegeven, …


Ik wil misschien nog een kleine tip meegeven aan startende ondernemers. Bij het opstarten van je zaak en het uitschrijven van je visie is het goed dat je het stap voor stap wil bekijken. Dat heb ik ook gedaan. Maar zelf heb ik het denk ik een beetje onderschat in die zin dat ik echt dacht dat ik enkel bloemwerk ging maken voor familie, vrienden en kennissen en enkel lokaal ging werken. Maar al snel vergroot je klantenbestand en contacteren mensen je vanuit heel Vlaanderen, en geef je workshops aan de andere kant van het land of werk je samen met Nederlandse partners. Dus hou daar ook rekening mee en durf het ook wat groter te zien. Besef dat die mogelijkheid van groeien er ook in zit, ook al ben je nog niet begonnen. Want dat zal in eerste instantie mee je naam bepalen, maar ook je werking.Wil je graag wat meer van Kathleen's werk zien? Neem dan zeker eens een kijkje op haar Instagrampagina: @blombloem.112 keer bekeken0 reacties

© 2021 - SACHA CREATIVE CONCEPTS          INFO@SACHACREATIVECONCEPTS.COM

fotograaf antwerpen, portretfotografie antwerpen, paardenfotografie